Grenzen verkennen met de bodyscan en yoga nidra

In de mindfulness wordt de bodyscan gebruikt om je uit het hoofd te halen en contact te maken met het lichaam. Het is ook een instrument om de aandacht te sturen. Het gevoel een lichaam te hebben helpt om grenzen aan te geven. Yoga nidra, de slapeloze slaap is daarvoor ook een instrument, waarbij de verbeelding een handje helpt.

Lees meer

De essentie van de Dharma

Bij het woord ‘Essentie’ moet ik denken aan een toespraak die Marcel Messing begin september dit jaar hield, waarbij hij het Vredesevangelie van de Essenen aanhaalde. Toch is het woord essentie niet herleid van Essenen maar van het Latijnse woord essentia, van esse, wat ‘zijn’ betekent, het wezen, het wezenlijke.

Lees meer

Het openen van het derde oog

Wat wordt er bedoeld met het derde oog? Is het fysiek, zit het achter het voorhoofd of is het de pijnappelklier? Door meditatie open je het derde oog. Maar wat is dan precies het derde oog? En wat is het eerste oog? En welke invloed heeft het tweede oog?

Lees meer

Schatkamers van licht

De schatkamer van licht en liefde bevindt zich in jou. Het licht in jou verbindt zich met het licht in de ander. Jouw schatkamer maakt contact met de schatkamers van gelijkgestemden. En zo schijnt het licht vanuit verschillende hoeken de nieuwe wereld binnen.

Lees meer

Shiva Shakti

Dansen met de godin in jou

Dualiteit leidt tot eenheid middels Yin en Yang, zon en maan, licht en donker, Shiva en Shakti. Deze laatste twee vertegenwoordigen de goddelijke eenheid van bewustzijn en energie. Shiva is het bewustzijn en Shakti de energie.


Lees meer

Eeuwig, groots, oneindig

Jij bent goed, eerlijk en mooi

Eeuwig waar, uiterst goed en oneindig mooi. Het doel van meditatie is om dat in jezelf te ontdekken. Belangrijk is dat je het vertrouwen hebt dat je dat allemaal in je hebt, alles wat overeenkomt met deze kenmerken. Iedereen heeft dat. Maar meestal leven we niet in die fonkeling van goddelijke ware mooie stralende goedheid. Niet in het ware Zelf.

Lees meer

Oefenen in gelijkmoedigheid

‘You teach the best what you need to learn the most’ is een quote die voor de meeste therapeuten, trainers en coaches opgaat. Voor mij is dat ook het geval. Dagelijks groeien, leren en bewust zijn. Zodra je meegenomen wordt door de mind, eruit stappen en vanuit bewustzijn de situatie opnieuw benaderen. Het leven is vallen en opstaan, erbij blijven, in je eigen leven aanwezig zijn tot je steeds meer gelijkmoedigheid toepast.

Lees meer

Grenzen en codependency

Grenzen zijn er in soorten en maten en sinds maart 2020 hebben we zelfs met voorheen ondenkbare grenzen te maken gekregen. Sommige grenzen zijn zichtbaar, andere onzichtbaar. Sommige grenzen kennen we, andere niet. Het hangt ervan af of de grens zich op materieel, fysiek, emotioneel of kennis niveau bevindt. En of hij door jezelf wordt gesteld of door een boven je gestelde macht.

Lees meer

Je leven als een film

De overvloed eren

Zolang wij oplettend zijn en onze innerlijke overvloed versterken - een overvloed aan integriteit, een overvloed aan vergiffenis, een overvloed aan dienstbaarheid, een overvloed aan liefde - dan blijkt het gemis aan overvloed van buitenaf slechts tijdelijk.

Lees meer

De vibratieschaal van Hawkins

VAN 'BEZIG ZIJN' NAAR 'BEWUST ZIJN'

Echt aandacht geven aan dat wat is kan heel confronterend zijn. Wij mensen leven snel overal aan voorbij, overal langsheen. In de maalstroom van alledag kunnen we ons verstoppen in werk, huishouden, social media; laten we dit ‘bezig zijn’ noemen. Hoe nu komen we van ‘bezig zijn’ naar ‘bewust zijn’ om onze trillingsfrequentie te verhogen?

Lees meer

Zelfvertrouwen vs codependency

Zelfvertrouwen is je leven zelf besturen. Wanneer je over weinig zelfvertrouwen beschikt komt dat meestal omdat jij je niet bewust bent van het systeem waarin je gevangen zit. Je durft niet voluit te leven. Je automatismen sturen je gedrag, je bent als het ware geprogrammeerd en volgt de regels van het systeem waarin je verzeild bent geraakt.

Lees meer

Luisteren is liefhebben

Luisteren doe je met je oren. Maar niet alleen met je oren. Luisteren doe je ook met je ogen, je houding, je glimlach en niet te vergeten je hart en je aandacht. Luisteren is niet passief, maar actief. Luisteren is betrokkenheid tonen. Luisteren is liefhebben.

Lees meer

HSP en narcisme

Ontvankelijk voor de narcist versus ontvankelijk voor wie jezelf echt bent

Een hooggevoelig persoon is ontvankelijk, staat open en is vatbaar voor indrukken. Een HSP (Highly Sensitive Person) is gevoelig voor invloeden van buiten, voor emoties, wensen en het oordeel van anderen. Tegelijk is daar het verlangen naar liefde en gezien worden. Deze eigenschappen maken de HSP ontvankelijk voor een relatie met een narcistisch persoon.


Lees meer

Intuïtief leven

De magische stem vanuit het niets

Waar je ook doorheen gaat,
als jij je bewust bent van dat wat is,
en simpel luistert naar jezelf,
komt er als uit het niets
een antwoord hoe te handelen.

Lees meer

Stil worden, jezelf hervinden

Hoe word je ‘narcistproof’?

Het leven met een narcist kan in het begin spannend en opwindend zijn. Een narcist voelt zich over het algemeen speciaal en bijzonder. Dat kan aanvankelijk best aantrekkelijk lijken, omdat hij onverwachte presentjes regelt, deuren opent die je niet voor mogelijk hield en je bovenmatig in de watten legt. Tot de keerzijde zich openbaart, en die is net zo extreem als de eerdere verwennerij.

Informatie of aanmelden voor hulp bij narcistisch misbruik >>

Lees meer

Burn-out op de loer

En dan op een dag is het genoeg. Alsof er niets meer bij kan. Alles is teveel. Zelfs de leuke dingen zijn niet leuk meer. Vermoeid, somber, neerslachtig, gespannen, concentratieproblemen en allerhande lichamelijke klachten als spierpijn, schouder- of rugklachten, vage of erge buikpijn, spelen op. Niet ineens, maar het lijkt steeds erger te worden. Je kán niet meer. Het is genoeg geweest.

Lees meer

Gezonde grenzen leren stellen

In de ban van de narcist

Een definitie van ‘grenzen stellen’ zou kunnen zijn: ‘Ik zal anderen leren hoe ik behandeld wil worden.’ Dat kan alleen als je weet wie je zelf bent. Weten wie je bent is een proces van leren wat wel en niet goed voelt. Dat betekent je eigen ruimte innemen en een ander niet jouw heilige ruimte laten vertroebelen. Wanneer je echter bent opgevoed door een narcist of wanneer je een narcistische partner hebt (gehad) zal je nauwelijks in staat zijn je grenzen aan te geven. lees meer >>

Informatie of aanmelden voor hulp bij narcistisch misbruik >>

Lees meer

Natuurtherapie en welzijn

Shinrin Yoku is de Japanse kunst van het bosbaden, waarmee je jezelf onderdompelt in het bos voor ontspanning en gezondheid. Met natuurtherapie ervaar je de natuur op een mindful manier, waardoor stress vermindert en je immuunsysteem wordt versterkt.

Lees meer

Duurzaam geluk zit van binnen

Geluk is op een stille zonnige zondagmorgen met uitzicht op verkleurende lindebomen langs de gracht, een verhaal schrijven over geluk.
Geluk gebeurt, gewoon in het moment, omdat je ergens bent, omdat je beseft dat je er bent. Geluk valt als een lichtstraal bij je naar binnen en raakt dan dat wat jij bent. Een gevoel van eenheid, alsof alles precies zo is als het zijn moet. En dat is het ook.

Lees meer

Jij bent puur liefde

Als we met de flow van het leven meegaan stroomt er universele wijsheid en liefde door onze aderen. Dan zijn we verbonden en een met onze Ware Natuur. De Sanskriet term Satchidananda verwijst hiernaar: leven in waarheid (Sat), door kennis (Chid) naar gelukzaligheid (Ananda). Een spirituele kijk op het leven is dat universele liefde overal en in alles aanwezig is.

Lees meer

Meebewegen met verandering

Het proces van verandering is altijd gaande. En alles is aan verandering onderhevig. Vanuit de natuurkunde, maar ook in de eigen ontwikkeling. De Grieken noemden dit Panta Rhei. Of het nu ijs is dat smelt tot water en dan overgaat in gas, of de kleine ouderdomsrimpeltjes die je ziet verschijnen in je gezicht. Alles verandert, de relaties met de mensen om je heen en de nieuwe versie van het besturingssysteem van je mobiele telefoon .

Lees meer

Leren voelen in drie fasen

Voelen doen we voortdurend. Bewust of onbewust. Veel van wat we voelen merken we niet op. Het is zo vanzelfsprekend dat we er geen aandacht aan besteden. Daarmee missen we heel veel informatie. Op cruciale momenten is het belangrijk om de ‘voelhorens’ te activeren. Dan houden we ‘feeling’ met wat er in ons leven speelt.

Lees meer

Jezelf omarmen, jezelf liefhebben

Het kan zomaar gebeuren, door dat ene woord of die ene blik, door een schokkend nieuwsbericht, dat de strijd oplaait in jezelf, dat de woede zelfs lichamelijk voelbaar is middels hartkloppingen of trillende handen. Dat de emotie je te pakken heeft en dat je erin verstikt raakt, dat je emotie wórdt, dat je geen lucht meer krijgt en even niet meer weet wie je bent.

Lees meer

Van verlangen naar vrijheid

Bijna iedereen heeft in meerdere of mindere mate een dwangmatige relatie met verlangen. Verlangen om het goed te doen, verlangen naar macht, verlangen naar kennis, verlangen om iets tot stand te brengen, verlangen naar systematisch handelen. We geven onszelf of mensen in de omgeving die daar iets teveel aan lijden dan stempels als bijvoorbeeld ‘controlfreak’ of ‘dwangneuroot’. Het controlerende element van verlangen ontneemt ons de vrijheid om met een open houding naar het leven te kijken. Controle is de grootste vijand van vrijheid.

Lees meer

De kracht van 'Ja' zeggen

Er zijn van die dagen dat alles tegen lijkt te zitten. Ieder stoplicht staat op rood, je verkoudheid gaat maar niet over, de telefoon blijft rinkelen terwijl je door wilt werken, je bent te laat voor een zitplaats in de trein, je favoriete theekop valt kapot en je beste vriend zegt zijn afspraak voor de film af. Dan is er moed nodig om het leven ontdaan van alle franje tegemoet te treden. De waarheid te aanvaarden van alles wat tegenzit, van niks wat meezit. Proberen de lichtpuntjes te vinden.

Lees meer

Je ware natuur, je intuïtie volgen

Hoe kun je leren je eigen beste vriend te zijn? Het is helemaal niet zo makkelijk om vrienden te zijn met jezelf. We zijn gewend te oordelen. We hebben een oordeel over anderen, een oordeel over situaties, maar bovenal een oordeel over onszelf. Het idee dat we niet goed (genoeg) zijn zoals we zijn, de overtuiging dat we niet waardevol zijn, het gevoel van ‘Er is iets mis met mij’.

Door: Corine Lepoutre

Lees meer

Non-dualiteit, A-dvaita, geen twee

Alles is één. Alles gaat zoals het gaat. Dit moment is zoals het is en kan niet anders zijn dan het is. Ga er maar aan staan om dit zomaar te begrijpen. Wij, die denken dat we overal invloed op kunnen uitoefenen en vooral de behoefte voelen om dat voortdurend te doen, hebben moeite om het leven te laten zijn zoals het is. Oefenen in aanwezigheid helpt om daar naartoe te groeien. Een zoektocht naar de oorsprong.

Lees meer

Verbinding, met jezelf en de ander

Verbinding is een veelgebruikt woord, bijna een modewoord. Het is een thema dat speelt. Je kent het wel, soms is de verbinding verbroken en kan je de bron van je eigen welzijn niet meer bereiken. Of ben je de aansluiting met je partner of vrienden kwijt. Dan is het tijd om stil te staan en met aandacht te onderzoeken waar de breuk zit. Opnieuw verbinding maken.

Lees meer

Niet zweven maar aarden

Het lichaam is onze belangrijkste poort naar bewustzijn. Het lichaam is altijd in het hier en nu aanwezig en door aandacht te besteden aan het lichaam voltrekt zich direct een metamorfose. We landen als het ware vanuit een virtuele denkwereld terug in onszelf, puur door aandacht te besteden aan de fysieke aanwezigheid, de aandacht te richten op het lichaam en de zintuigen.

Lees meer

Zijn met jezelf

Het goed hebben met jezelf is niet vanzelfsprekend. Vaak willen we dat we anders zijn, dat onze situatie anders is, dromen we weg of zijn we ontevreden met de realiteit. Dat alles levert stress op of neerslachtigheid. Mindfulness geeft zicht op deze automatismen en helpt ze aan te pakken.

Lees meer