Wat is Mindfulness?

Mindfulness is aandachtstraining. Het is een combinatie van eeuwenoude kennis uit de Yoga en het boeddhisme met moderne wetenschap en psychologie. Door Mindfulness krijg je een andere relatie met je gedachten en emoties. Je leert er afstand van nemen zodat je perspectief verandert en je situaties feitelijker kunt zien.

Is Mindfulness iets voor mij?

Mindfulness is geschikt en toegankelijk voor veel mensen. Mindfulness oefeningen doe je gewoon zittend op een stoel, op een yogakussen, maar ook lopend of staand. Je leert het in je dagelijkse leven toepassen, thuis, op je werk en zelfs onderweg.
Mindfulness is voor alle leeftijden.

Mindfulness betekent op een bewuste manier niet (ver)oordelend aandacht geven aan wat zich hier en nu voordoet. - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness helpt je omgaan met stress, angsten, depressie of pijn. Je leert beter te luisteren naar je innerlijke stem en daardoor beslissingen te nemen die dichter bij jezelf liggen. Zo ben je in staat een gelukkiger leven te leiden. Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.


Bij mindfulness staat het beoefenen van de gerichte aandacht centraal in de benadering van stress reductie. De technieken van deze aandachtstraining leren je beter om te gaan met stress, angst, pijn en ziekte. Mindfulness heeft inmiddels een plek veroverd binnen de reguliere gezondheidszorg en is daarnaast ook populair als vaardigheid om innerlijke rust en compassie te creëren.