Burn-out op de loer

Door: Corine Lepoutre

En dan op een dag is het genoeg. Alsof er niets meer bij kan. Alles is teveel. Zelfs de leuke dingen zijn niet leuk meer.
Vermoeid, somber, neerslachtig, gespannen, concentratieproblemen en allerhande lichamelijke klachten als spierpijn, schouder- of rugklachten, vage of erge buikpijn, spelen op. Niet ineens, maar het lijkt steeds erger te worden. Je kán niet meer. Het is genoeg geweest.

Het herkennen van een burn-out valt vaak niet mee. Of beter gezegd, het toegeven dat je een burn-out hebt is moeilijk. Maar als je fysiek en psychisch volledig uitgeput bent is er eigenlijk geen keus meer. Je wordt gedwongen te stoppen.
Zodra je de moed hebt gevonden om hieraan toe te geven, om echt eens even te stoppen, omdat je het ene been niet meer voor het andere kunt zetten, als het ècht genoeg is, kan je aan de slag met je herstel. En de paradox is dat je dan juist niet aan de slag moet. Even helemaal niks doen is dan de beste remedie.

Alles is teveel

Als de klachten zich opstapelen, zowel op lichamelijk als psychisch vlak, kan je niet anders dan inzien dat er iets aan de hand is. Veel mensen wachten veel te lang met erkennen dat ze de controle kwijt zijn over hun functioneren. Ze rennen maar door en leggen iedere waarschuwing van het lichaam naast zich neer of voelen het niet eens meer. Het is een gewoonte, een automatisme, om altijd maar door te gaan. Vaak zijn mensen die in een burn-out belanden perfectionistisch, empathisch of hoogsensitief. Gewend om veel van zichzelf te eisen en kost wat kost hun afspraken na te komen.

Het toegeven

Het eerste wat je te doen staat is stoppen. Gewoon stoppen. Volledige ziekmelding. Volledig niks doen. Adem halen en vijf versnellingen terug schakelen. Het fysiek uitgeputte lichaam heeft rust nodig om weer op te laden. Dat kan door geen verplichtingen aan te gaan en door terug te komen op gemaakte afspraken, zodat er geen energie weglekt.
Jezelf centraal stellen is de enige oplossing om het herstel in gang te zetten. Kappen met alles waar je mee bezig bent. Het is genoeg, de rek is eruit, je bent nog slechts een machine die functioneert op de automatische piloot.

Het juiste moment

Stel je bent nog niet helemaal doorgedraaid, maar je voelt wel dat je tegen een grens aanloopt. Dan is dit het juiste moment om te stoppen. Een burn-out voorkomen is beter dan doorjakkeren en nog meer schade aan je gezondheid aanrichten.
Luisteren naar die stem is moeilijk, het komt je waarschijnlijk nu niet uit, het is beangstigend, want wat dan, wat als je naar die stem luistert?

Schrappen

Je agenda staat wellicht propvol met werk en privé afspraken. Stel je nu eens voor dat je die van jezelf allemaal mag schrappen. En je zou hem mogen vullen met waar je nu behoefte aan hebt. Je agenda vullen met voedende activiteiten.
Met agendapunten die er echt toe doen. Wat zou er dan in komen te staan? Wat zou er in thuishoren? Waarbij zou jij je prettig voelen? Wil je luieren, sporten, naar het strand, op retraite, een berg beklimmen?

Stilstaan

Kiezen wat je wilt, begint bij pauzeren. Als je altijd maar doorrent heb je geen tijd om stil te staan, om na te denken of te voelen wat belangrijk voor je is.
Eens in de zoveel tijd heb je gewoon een moment van bezinning nodig. Simpel gezegd, nadenken over wat voor jou zin heeft, waar je zin in hebt. Op een rijtje zetten waar je blij van wordt. Wat geeft energie? Maak eens twee kolommen waarin je energiegevers en energievreters verzamelt. Loopt dat nog met elkaar in de pas?

Pauzeren

Pauzes bestaan er in soorten en maten. Voor wie een echte burn-out heeft is alleen een lange pauze zinvol. Dan hebben we het over een pauze in fases, waar je vaak wel een aantal maanden mee onderweg bent, meestal met behulp van een burn-outspecialist.
Maar voordat een burn-out zich manifesteert kan je vaak nog veel zelf doen. Zoals het plannen van een lange vakantie waarin je ruimte schept om zowel fysiek als emotioneel op te laden. Lange wandel- of fietsvakanties zijn hiervoor ideaal. Maar ook retraites met yoga en mindfulness.

Zelfmanagement

Pauzes waarin het lichaam aandacht krijgt zijn sowieso helend. Het lichaam is je voertuig en zodra je uit je hoofd stapt ontspant het hele systeem. Een simpele dagelijkse wandeling helpt al om de ergste druk te verlichten. Bij wandelen gebruik je al je zintuigen en daar gaat het om. Kijken, luisteren, ruiken, de wind of regen op je huid voelen, kortom, zorgen dat je weet dat je bestaat. Daarvoor moet je met regelmaat aanwezig zijn in je eigen leven. Hoe je dat doet? Door een bewuste ademhaling, door een uurtje zomaar uit het raam staren of door een weekendje naar zee als je daarvan houdt. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet waar jij van ontspant. Stop bijtijds. Laat het je niet teveel worden. Weet wanneer het genoeg is geweest.

Wil je meer informatie? Heb je vragen?