HSP en narcisme

Door: Corine Lepoutre

Een hooggevoelig persoon is ontvankelijk, staat open en is vatbaar voor indrukken. Een HSP (Highly Sensitive Person) is gevoelig voor invloeden van buiten, voor emoties, wensen en het oordeel van anderen.
Tegelijk is daar het verlangen naar liefde en gezien worden. Deze eigenschappen maken de HSP ontvankelijk voor een relatie met een narcistisch persoon.

Veel mensen die in een relatie met een narcist belanden zijn sensitief of hooggevoelig. Ze zijn vaak ook perfectionistisch en stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze willen het graag 'goed doen'. Daarnaast zijn hoogsensitieve mensen veel met anderen bezig, ze kunnen zich inleven en zijn empathisch. Wanneer je ontvankelijk bent voor invloeden buiten jezelf loop je het gevaar misbruikt te worden vanuit naïviteit, verlangen of een teveel aan vertrouwen.
Bij hooggevoelige mensen zijn de sensoren naar buiten gericht, ze pikken heel veel op van hun omgeving. Via alle zintuigen komen geluiden en kleuren, reuk en smaak sterk binnen. Maar ook emoties en stemmingen van anderen worden haarfijn aangevoeld.

Onveilige situaties

Hoogsensitieve mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel en hebben al op heel jonge leeftijd voelsprieten ontwikkeld voor wat er gebeurt in hun omgeving. Misschien is de HSP gekwetst als kind of voelde zich onveilig waardoor de sensor altijd aan staat. Misschien was de thuissituatie moeilijk, was er weinig aandacht of echte interesse voor de HSP als kind, of misschien werd er gepest op school. Misschien vond er een traumatische gebeurtenis plaats, maar er is hoe dan ook reden om alert te zijn en alles in de gaten te houden. Tegelijkertijd hunkeren hooggevoelige mensen naar bescherming. Naar iemand die aardig is, naar begrip en zorg. Het zich voegen naar anderen, wat al jong is aangeleerd, vloeit hieruit voort als een hunkering naar 'liefde' en een manier om het bestaansrecht af te dwingen.

De ontmoeting met de narcist

Een narcist weet zich bij de eerste kennismaking goed te presenteren. In eerste instantie is de narcist charmant, belangstellend, geeft aandacht en is attent. De HSP krijgt het idee dat het contact veilig is, dat er begrip is en dat er gedeelde interesses zijn. Het lijkt er dan ook op dat dit de juiste persoon is om een relatie mee te beginnen. Later blijkt dit een illusie. Want de narcist gebruikt mensen voor eigen gewin en zoekt bij voorkeur empathisch gezelschap, iemand die veel te geven heeft en zich kan inleven. Een HSP bezit deze eigenschappen. De narcist ruikt als het ware dat deze ontmoeting kan leiden tot substantiële aandacht en bewondering. De 'prooi' kan worden verorberd.

Destructieve dynamiek

Narcisten kunnen meesterlijk 'doen alsof' en mensen aan zich binden. Ze isoleren je, ze bespelen je, ze maken je verslaafd. Je kan het vergelijken met roken, de fabrikant voegt een stofje toe en voor je het weet heb je steeds een sigaret nodig. De narcist kent jou door en door en weet precies wat te doen om jou een goed gevoel te geven, je gezien te voelen en je blij te maken.
Je wordt keer op keer verraden door de narcist, maar wilt graag geloven dat het goed komt, of dat het niet zo is bedoeld. Het is een gevecht van aantrekken en afstoten. In je kwetsbaarheid ben je afhankelijk geworden van de goedkeuring van de narcist. Je raakt jezelf kwijt in een destructieve dynamiek. Een relatie met een narcist is schadelijk voor je hele systeem, voor lichaam en geest. Maar het kan lang duren voordat je dit ontdekt en inziet dat de prijs (te) hoog is.

Own your shit

De pijn die een narcist je berokkent kan zo hartverscheurend zijn, dat je zonder pardon wordt teruggeworpen op jezelf. Als de waarheid tot je doordringt is het tijd om honderd procent verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Waar je altijd ontvankelijk was voor de verhalen van de narcist is het nu van het grootste belang ontvankelijk te zijn voor jezelf. Niet voor de 'ik' die automatisch reageert op situaties, maar ontvankelijk voor de diepe altijd aanwezige 'ik' die is bedolven onder pijn, weerstand en afweer.
'Own your shit' wordt dit ook wel genoemd. Tijd voor zelfonderzoek, voor Atma-vichara, zoals dat in het Sanskriet heet en wat uiteindelijk elke yogi aan zichzelf verplicht is.
Wanneer je ernstig bent beschadigd word je ontvankelijk voor je diepe zelf. De aanleiding kan een destructieve relatie of een traumatische gebeurtenis zijn, maar ook lichamelijk lijden of geestelijke mishandeling. Wat het ook is, moeilijkheden wijzen je de weg naar zelfreflectie.

Wakker worden

Als je lang in de ban bent geweest van een narcist en je wordt wakker, pak dan die kans om je te focussen op je eigen leven. Daar hoort bij dat je minder afhankelijk wordt van de mening van anderen. Neem de tijd om jezelf te sterken, om je steeds meer te vullen met jezelf en het onderscheid te leren tussen wat jou dient en wat jou belemmert. Door je aandacht te richten op wat voor jou wezenlijk is kan je de buitenwereld laten voor wat hij is. Je bent dan minder last van indrukken en als er indrukken binnenkomen kan je ze makkelijker filteren.
Leren vertrouwen op jezelf en je grenzen aangeven is de beste remedie om niet langer ontvankelijk te zijn voor narcistische invloeden en destructieve relaties.
Wie ontvankelijk is voor zichzelf vindt de eigen kern. daar waar het stil is en het licht schijnt van de eigen wijsheid.

Wil je meer informatie? Heb je vragen?